Catering Weranda Smaków

Opis

Weranda Smaków to pierwsza we Wrocławiu firma cateringowa stworzona wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach. Funkcjonują od ponad czterech lat, na dzień dzisiejszy obsługują ponad 50 placówek żłobkowych, przedszkolnych i szkolnych i żywią codziennie ponad 1000 dzieci.

Ich jakość oceniają na bieżąco Eksperci Zdrowego Przedszkolaka, której to akcji są Partnerem (www.zdrowyprzedszkolak.org) oraz Nutricii, potentata w produkcji odżywek dla dzieci i Patrona akcji „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.

Misją firmy jest dostarczanie ciepłych, zdrowych oraz ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla dzieci. Mają na celu pomoc placówkom przedszkolnym, nie posiadającym własnego zaplecza kuchennego, w osiągnięciu najwyższego standardu żywienia podopiecznych.

Pragną kreować prawidłowe nawyki żywieniowe we wczesnych latach życia dzieci, tak aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.

Menu Werandy Smaków opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i dodatkowo jest zgodne z zasadami tzw. Kuchni Pięciu Przemian. Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju fizycznego oraz psychicznego organizmu. Odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu, zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych. Jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego. Dobrze skomponowana dieta wzmacnia układ trawienny i poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci.

Starają się prowadzić, w placówkach przez nich obsługiwanych, różnorodne akcje dotyczące promocji zdrowego sposobu odżywiania. Na pierwszych spotkaniach z Rodzicami akcentują wyraźnie, iż dzieci nie powinny wychodzić rano do placówki głodne – pierwszym posiłkiem dziecka powinien być posiłek mleczny!

Za ocenę menu pod względem jakościowym odpowiada Dietetyk – mgr inż. Anna Cisowska.

Największą wagę przywiązują do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. W sezonie letnim dostarczają raz w tygodniu świeże, pasteryzowane w niskich temperaturach mleko (nie UHT), a w sezonie zimowym dwa razy w tygodniu przez nich przygotowywane owsianki i jaglanki na mleku zwykłym lub roślinnym nie dosładzane cukrem, a jedynie owocami suszonymi nie siarkowanymi i nie słodzonymi.

Korzystają wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatrują się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.

Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:

  • Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
  • Pieczywo razowe, mąka razowa;
  • Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
  • Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
  • Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek);
  • Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych;
  • Warzywa strączkowe bogate w białko;
  • Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych;
  • Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E;
  • Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych;
  • Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości);
  • Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.

Posiadają nowoczesne zaplecze kuchenne o powierzchni ponad 400 m2. NIch pracownicy są młodymi ludźmi z pasją gotującymi, a przede wszystkim ambitnie podchodzącymi do zadań i nowych zasad żywienia.
Wśród sprzętów kuchennych znajduje się piec konwekcyjno – parowy umożliwiający gotowanie na parze i efektywne pieczenie z zachowaniem najwyższych wartości odżywczych potraw. Nie posiadają natomiast kuchenki mikrofalowej i nie smażą na głębokim tłuszczu. Posiłki dostarczane są w metalowych pojemnikach GN zaopatrzonych w uszczelki oraz w termoboxach utrzymujących właściwą temperaturę przez ok 4 godziny.

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy jadłospis (do ściągnięcia w formacie pdf)

Jadłospis diety podstawowej w dniach 20-24.11

Jadłospis diety wegetariańskiej w dniach 20-24.11

Jadłospis diety bezmlecznej i bezjajecznej w dniach 20-24.11

Alergie i nietolerancje

Poniżej przedstawiamy substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietoleracji (do ściągnięcia w formie pdf). Oznaczenia współgrają z tymi dostępnymi na jadłospisach.

Spis substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji