
Do Bajkowej Przystani jedzonko dostarcza firma „Pychotka Catering”. Poniżej przedstawiamy jej szczegółowy opis:
Od 2012 roku przygotowujemy posiłki dla dzieci w żłobkach, przedszkolach i na półkoloniach. Przykładamy dużą wagę do żywienia najmłodszych – począwszy od układania urozmaiconych, właściwie zbilansowanych jadłospisów, poprzez wybór sezonowych, świeżych i naturalnych produktów, aż po bezpieczeństwo przygotowania i transportu posiłków.
Mamy już spore doświadczenie. Zaczynaliśmy w czasie, gdy firmy cateringowe gotujące dla dzieci nie mogły liczyć na zaufanie, a mimo to w szybkim czasie udało nam się wypracować jadłospisy oraz receptury, które wpisały się w potrzeby naszych klientów.
Nasze jadłospisy są urozmaicone i sezonowe – tworzymy odrębne jadłospisy na każdą porę roku, wykorzystując to co natura daje nam w tym czasie najlepszego. Od samego początku współpracujemy z tym samym dietetykiem – Panią mgr inż. Anną Motak, która stale dostosowuje nasze jadłospisy do aktualnych norm żywienia dzieci. My ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, żeby realizować te jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia.
Co jest dla nas ważne:
-
- Stosujemy zalecaną ilość warzyw i owoców – najczęściej lokalnych i sezonowych, ale szczególnie poza sezonem wspieramy się także cytrusami oraz owocami egzotycznymi. Szczególną uwagę przykładamy do urozmaiconej formy ich podania – stosujemy zarówno świeże warzywa i owoce, jak i przetworzone przez nas w formie musów owocowych, past warzywnych, smoothie czy koktajli.
- Często stosujemy różnego rodzaju kasze, ryż parboiled i makarony pełnoziarniste Mięsa nigdy nie smażymy, wszystkie kotleciki pieczemy w piecu konwekcyjno-parowym.
- Stosujemy tylko ryby morskie – morszczuk, miruna, makrela, łosoś.
- Stosujemy zamienniki mięsa w postaci roślin strączkowych
- Sami przygotowujemy pasty do pieczywa, pieczemy pasztety oraz robimy pieczenie do kanapek.
- Nie korzystamy z firm zewnętrznych do produkcji dań mącznych i innych dań garmażeryjnych. Sami robimy kopytka, pierogi, naleśniki, kluski śląskie, gołąbki. Produkty mączne przygotowujemy z dodatkiem różnych mąk: pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej czy gryczanej.
- Do słodzenia stosujemy zamienniki cukru (miód, owoce suszony lub banany w koktajlach czy owsiankach). Stosowanie soli i cukru ograniczamy do niezbędnego minimum.
- Sami pieczemy ciasta i ciasteczka. Nie stosujemy gotowych słodzonych jogurtów/serków owocowych, nie podajemy słodkich wafelków, “kupnych” ciasteczek czy gotowych bułek słodkich.
Aplikacja cateringowa
Za jej pomocą szybko i sprawnie ułożysz plan posiłków na cały miesiąc. Elastycznie dopasujesz grafik zamówień do potrzeb swoich i swojego dziecka.
Aplikacja cateringowa
Za jej pomocą szybko i sprawnie ułożysz plan posiłków na cały miesiąc. Elastycznie dopasujesz grafik zamówień do potrzeb swoich i swojego dziecka.