Catering w placówce

Logo

Do Bajkowej Przystani jedzonko dostarcza firma „Pychotka Catering”. Poniżej przedstawiamy jej szczegółowy opis:

Od 2012 roku przygotowujemy posiłki dla dzieci w żłobkach, przedszkolach i na półkoloniach. Przykładamy dużą wagę do żywienia najmłodszych – począwszy od układania urozmaiconych, właściwie zbilansowanych jadłospisów, poprzez wybór sezonowych, świeżych i naturalnych produktów, aż po bezpieczeństwo przygotowania i transportu posiłków.

Mamy już spore doświadczenie. Zaczynaliśmy w czasie, gdy firmy cateringowe gotujące dla dzieci nie mogły liczyć na zaufanie, a mimo to w szybkim czasie udało nam się wypracować jadłospisy oraz receptury, które wpisały się w potrzeby naszych klientów.

Nasze jadłospisy są urozmaicone i sezonowe – tworzymy odrębne jadłospisy na każdą porę roku, wykorzystując to co natura daje nam w tym czasie najlepszego. Od samego początku współpracujemy z tym samym dietetykiem – Panią mgr inż. Anną Motak, która stale dostosowuje nasze jadłospisy do aktualnych norm żywienia dzieci. My ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, żeby realizować te jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia.

  • Stosujemy zalecaną ilość warzyw i owoców – najczęściej lokalnych i sezonowych, ale szczególnie poza sezonem wspieramy się także cytrusami oraz owocami egzotycznymi. Szczególną uwagę przykładamy do urozmaiconej formy ich podania – stosujemy zarówno świeże warzywa i owoce, jak i przetworzone przez nas w formie musów owocowych, past warzywnych, smoothie czy koktajli.
  • Często stosujemy różnego rodzaju kasze, ryż parboiled i makarony pełnoziarniste
    Mięsa nigdy nie smażymy, wszystkie kotleciki pieczemy w piecu konwekcyjno-parowym.
  • Stosujemy tylko ryby morskie – morszczuk, miruna, makrela, łosoś.
  • Stosujemy zamienniki mięsa w postaci roślin strączkowych
  • Sami przygotowujemy pasty do pieczywa, pieczemy pasztety oraz robimy pieczenie do kanapek.
  • Nie korzystamy z firm zewnętrznych do produkcji dań mącznych i innych dań garmażeryjnych. Sami robimy kopytka, pierogi, naleśniki, kluski śląskie, gołąbki. Produkty mączne przygotowujemy z dodatkiem różnych mąk: pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej czy gryczanej.
  • Do słodzenia stosujemy zamienniki cukru (miód, owoce suszony lub banany w koktajlach czy owsiankach). Stosowanie soli i cukru ograniczamy do niezbędnego minimum.
  • Sami pieczemy ciasta i ciasteczka. Nie stosujemy gotowych słodzonych jogurtów/serków owocowych, nie podajemy słodkich wafelków, “kupnych” ciasteczek czy gotowych bułek słodkich.

Aktualne menu – 20.03-24.03.2022 r.

Jadłospis podstawowy
Jadłospis wegetariański
Jadłospis bezmleczny
Jadłospis bez zbóż glutenowych